Antikvariskt Måleri

EBL Måleri – Byggnadsvårds måleri & traditionella måleritjänster i Örebro Län

Antikvariskt Måleri

Välkommen till EBL Måleri! Vi är stolta över att erbjuda professionella tjänster inom antikvariskt måleri, byggnadsvårds måleri och traditionella måleritjänster. Med vår expertis hjälper vi dig att bevara och återställa din byggnads historia, karaktär och skönhet. Läs vidare för att upptäcka hur vi kan hjälpa dig med ditt projekt och lära dig mer om linoljefärg, äggoljetempera, kalkfärg och tapetsering mm.


antikvariskt måleri

Traditionella måleritjänster – Linoljefärg, äggoljetempera, kalkfärg, tapetsering mm

Vi på EBL Måleri utför traditionella måleritjänster med linoljefärg, äggoljetempera, kalkfärg och tapetsering mm. Dessa miljövänliga och hållbara måleri alternativ erbjuder en rad olika fördelar och kan användas i många olika sammanhang för att bevara och återställa din byggnads unika karaktär.


Linoljefärg

antikvariskt måleri

Linoljefärg är en traditionell och hållbar färgtyp som har använts inom antikvariskt måleri i århundraden för att skydda och bevara träytor samt historiska byggnader. Framställd genom att kombinera rå linolja, pigment och eventuellt torkmedel, är linoljefärg känd för sin hållbarhet, färgbeständighet och förmåga att skydda träytor från väder och vind.

En av fördelarna med linoljefärg är dess miljövänlighet. Den är biologiskt nedbrytbar och fri från skadliga kemikalier och lösningsmedel, vilket gör den till ett utmärkt miljövänligt alternativ för måleriprojekt. Dessutom är linoljefärg andningsbar, vilket innebär att den tillåter trä att ”andas” och därmed minskar risken för fukt- och rötskador, särskilt i äldre och historiska byggnader där luftcirkulation är avgörande.

Linoljefärg ger en naturlig, matt finish som framhäver träets struktur och skönhet, vilket skapar en autentisk och tidstypisk känsla som är svår att uppnå med moderna färger. Detta gör linoljefärg lämplig för en mängd olika måleriprojekt, från träfasader och exteriöra träytor till fönster, dörrar, möbler och inredningsdetaljer.

För att uppnå bästa möjliga resultat med linoljefärg bör du börja med att noggrant förbereda ytan som ska målas. Det innebär att rengöra ytan, slipa den och applicera en lämplig grundning om det behövs. När ytan är förberedd, blandar du linoljefärgen ordentligt innan användning, så att pigmentet fördelas jämnt i linoljan. Applicera färgen med en pensel i tunna, jämnt fördelade lager, och låt varje lager torka innan nästa appliceras.

För att underhålla linoljefärgade ytor, rengör dem regelbundet och inspektera dem för eventuella tecken på slitage. Vid behov kan ytterligare lager av linoljefärg appliceras för att förnya ytan och bibehålla dess skyddande egenskaper.


antikvariskt måleri

Äggoljetempera

Äggoljetempera är en traditionell och historisk målningsteknik som har använts sedan antiken inom antikvariskt måleri och fortsätter att vara populär bland konstnärer och hantverkare idag. Denna målningsteknik kombinerar äggula, olja och pigment för att skapa en naturlig och hållbar färg som ger en vacker, matt finish med en rik färgintensitet.

En av de stora fördelarna med äggoljetempera är dess miljövänlighet, eftersom den är fri från skadliga kemikalier och lösningsmedel. Dessutom är färgen andningsbar, vilket gör den särskilt lämplig för äldre och historiska byggnader där luftcirkulation och fuktreglering är viktiga faktorer.

Äggoljetempera är också känt för sin utmärkta färgbeständighet och hållbarhet. Färgen torkar snabbt och ger en stark, hållbar film som kan stå emot tidens tand. Detta gör äggoljetempera till ett utmärkt val för att bevara och skydda både exteriöra och interiöra ytor, inklusive väggar, tak, möbler och konstverk.

För att uppnå bästa möjliga resultat med äggoljetempera är det viktigt att noggrant förbereda ytan som ska målas. Det innebär att rengöra ytan, slipa den och applicera en lämplig grundning om det behövs. När ytan är förberedd kan äggoljetempera blandas genom att kombinera äggula, olja och pigment i de korrekta proportionerna. Färgen bör appliceras i tunna, jämnt fördelade lager med en pensel, och varje lager bör torka innan nästa appliceras.

Underhåll av äggoljetempera-målade ytor innebär regelbunden rengöring och inspektion för att upptäcka eventuella tecken på slitage eller skador. Vid behov kan ytterligare lager äggoljetempera appliceras för att återställa färgens lyster och skyddande egenskaper.

Genom att använda äggoljetempera i ditt antikvariskt måleri projekt kan du skapa en tidlös och autentisk känsla som återspeglar den historiska karaktären och skönheten hos din byggnad.


Kalkfärg

antikvariskt måleri

Kalkfärg är en naturlig och miljövänlig färgtyp som har använts inom antikvariskt måleri sedan många år tillbaka. Tillverkad av släckt kalk och pigment, är kalkfärg känd för sin andningsbara och ålderbeständiga kvalitet, vilket gör den idealisk för antikvariskt måleri och historiska byggnader samt kulturfastigheter.

En av de största fördelarna med kalkfärg är dess andningsbara egenskaper, vilket innebär att den tillåter fukt att passera genom färgfilmen och därmed minskar risken för fukt- och rötskador. Detta är särskilt viktigt i äldre och historiska byggnader där luftcirkulation och fuktreglering är avgörande för att bibehålla byggnadens struktur och integritet.

Kalkfärg erbjuder också en unik estetik tack vare sin naturliga, matta finish och rika färgdjup. Den har förmågan att förbättra och komplettera en byggnads historiska karaktär och charm, vilket gör den idealisk för att användas på både interiöra och exteriöra ytor, inklusive väggar, tak, fasader och kalkputsade ytor.

För att uppnå bästa möjliga resultat med kalkfärg är det viktigt att förbereda ytan som ska målas ordentligt. Detta innebär att rengöra ytan från smuts, damm och löst sittande färg samt att applicera en lämplig grundning om det behövs. När ytan är förberedd, blandar du kalkfärgen noggrant innan användning för att säkerställa en jämn fördelning av pigmentet. Applicera färgen med en pensel eller roller i tunna, jämnt fördelade lager och låt varje lager torka innan nästa appliceras.


antikvariskt måleri

Tapetsering – Lim & Handtryck

Tapetsering med historiska tapeter från Lim & Handtryck är ett utmärkt sätt att förvandla och försköna ditt hem eller din byggnad samtidigt som du bevarar dess historiska karaktär och charm. Dessa tapeter, som är skapade med traditionella tekniker och högkvalitativa material, erbjuder en unik estetik och autenticitet som är svår att uppnå med moderna tapeter.

Lim & Handtryck är kända inom antikvariskt måleri och för att använda traditionella handtrycksmetoder och miljövänliga, naturliga material som garanterar högsta kvalitet och hållbarhet. Deras tapeter är ofta inspirerade av historiska mönster och motiv som återspeglar tidstypiska stilar och trender från olika epoker, vilket gör dem perfekta för att förstärka och komplettera din byggnads historiska karaktär.

För att uppnå bästa möjliga resultat inom antikvariskt måleri och vid tapetsering med Lim & Handtrycks tapeter är det viktigt att noggrant förbereda väggen som ska tapetseras. Det innebär att rengöra ytan, fylla i eventuella hål eller sprickor och slipa ytan om det behövs. Det är också viktigt att använda en lämplig tapetgrund för att säkerställa en jämn och felfri yta innan tapetsering påbörjas.

När väggen är förberedd kan tapetserings processen börja. För att säkerställa en perfekt passform och finish är det viktigt att noggrant mäta och skära tapeten, samt att följa tillverkarens anvisningar för att applicera tapetklister. Var noga med att jämna ut eventuella luftbubblor eller veck under tapetsering för att säkerställa en slät och jämn yta.

För att underhålla dina Lim & Handtryck-tapeter är det viktigt att regelbundet rengöra och inspektera dem för eventuella tecken på slitage eller skador. Följ tillverkarens anvisningar för rengöring och underhåll för att säkerställa att dina tapeter förblir i bästa skick och bevarar sitt utseende över tid.


Antikvariskt måleri och byggnadsvårds måleri – Bevara din byggnads historia

Antikvariskt måleri och byggnadsvård måleri handlar om att bevara och återställa historiska och kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Det innebär att man använder traditionella tekniker och material för att återskapa byggnadens ursprungliga utseende och skydda den mot framtida skador. EBL Måleri har lång erfarenhet av att arbeta med antikvariskt måleri och byggnadsvårds måleri och erbjuder följande tjänster:

Fasadmålning och fönstermålning

Vi erbjuder fasadmålning och fönstermålning för att återskapa byggnadens ursprungliga utseende och skydda den mot väder och vind.

Invändig målning och tapetsering

EBL Måleri erbjuder invändig målning och tapetsering med traditionella tekniker och material, för att återskapa den historiska atmosfären och bevara byggnadens karaktär.

Konsultation och rådgivning

Vi erbjuder konsultation och rådgivning kring antikvariskt måleri och byggnadsvård måleri, för att hjälpa dig att fatta välgrundade beslut och planera ditt projekt på bästa sätt.


Kontakta oss för att diskutera ditt antikvariska och byggnadsvårds måleri-projekt

Är du redo att ta nästa steg och bevara din byggnads historia? Kontakta oss på EBL Måleri för att diskutera ditt projekt och ta del av vår expertis inom antikvariskt måleri, byggnadsvård måleri och traditionella måleritjänster. Vi ser fram emot att hjälpa dig att förverkliga dina visioner och bevara din byggnads unika karaktär

Kontakta oss

Frågor och Prisförslag


    Telefon: 0722-45 50 30

    E-post: info@eblmaleri.se

    Adress: Box 38, 713 21 Nora